Tudod-e?

Gyümölcsök

2014. július 21. - octo21

http://www.felsofokon.hu/sites/default/files/users/taplalkozastudomany/images/elelmiszercsoportok-2-gyumolcsok-es-zoldsegfelek-6056.jpg

A keresztények számára a gyümölcs az égi gyönyört, az erényt jelképezi. Az égi szerelemről vall az Énekek Éneke „áldott a Te méhednek gyümölcse, Jézus”. Gyümölcsoltó Boldogasszony Jézus fogantatásának ünnepe. A világfa és az életfa arany gyümölcsei a csillagistenek.
 


A régi kor emberei a gyümölcsöt nem égi, hanem a földi, testi szerelem jelképének tartották. A száras körtét a férfi nemi szervhez hasonlították, a szilvamagot pedig a női csiklóval társították. A gyümölcsök mind a mai napig fontos szerepet játszanak a népi varázslásokban, haláljóslatokban, a különböző mágiákban. A mesék hősnői olykor gyümölcsmagtól estek teherbe.A jó és a rossz tudás fájáról szakított gyümölcs az alma, a füge, a citrom, a narancs, a gránátalma, a körte és a birs. A szellemi gyümölcsöt a fügefa, a szilva, a szőlővenyige jeleníti meg. A muszlimok szent gyümölcse a füge.A gyümölcsök növelik a szexuális energiát, ezért tartják őket a nőiesség, a termékenység megtestesítőinek, s hasonlítják oly gyakran a piros ajkat az eperhez, a gömbölyű mellet az almához.

De nemcsak egy-egy gyümölcsalakú női testrész mozgatja meg a férfiak fantáziáját, hanem egy-egy kívánatos gyümölcsszedő vagy szőlőt kapáló nő látványa is annyira megpezsdíti vérüket, hogy a munkálkodó hölgyet íziben ágyba vinnék. A nő és a férfi egyesülését formázó fügefa termését a házasság és a szerelmi gerjedelem gyümölcsének tekintik. Az mondják, hogy aki sok fügét eszik, sokáig él, és sokáig marad szexuálisan aktív. A Dél-Amerikából származó ízletes ananászt az indiánok orvosságként és ajzószerként is fogyasztják. Ez utóbbi célból csiliporral együtt eszik, vagy mézzel keverve fehér rumba teszik. Úgy vélik, napi egy pohár ebből az italból fokozza nemi potenciájukat. A kávé önmagában is serkentő szer, de ha kardamommal és mézzel isszák, már szerelmi vágyat gerjeszt. Az aztékok valaha kakaóbabbal fizettek az örömlányok szolgáltatásaikért, s a rendkívül kicsapongó és szabados nemi életet élő mochica indiánok a teljesítménynövelő kokaint tartalmazó kokacserje mellett szívesen fogyasztották a San Pedro kaktuszfőzetét.

A kóladió, amelyből élénkítő üdítőital készíthető bőségesen tartalmaz koffeint, Afrikában erős szerelmi varázsszernek tartják, a friss gyümölcsöt ezért rágják oly szívesen. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag szőlőből nemcsak mazsolát aszalnak, hanem bort is préselnek. A kókuszdió húsa, a kopra - amellett, hogy rendkívül tápláló;- pozitív hatással van a nemiségre is. A dió és a mogyoró nemcsak a bölcsességet, de alakjával a szexualitást is jelképezi. A maszlag, a magokkal dúsított mézes kókusztej, ugyancsak hatásos szerelmi bájital. A Seychelle-szigetek lakói a tengeri kókuszt termő pálmákról feltételezik, hogy a viharos éjszakákon a férfihoz és nőhöz hasonló módon egyesülnek. Az öntermékenyülő banánfa szárát Kelet-Indiában a házassági ceremóniáknál használják. A mangó a hindu mitológiában a szerelem és az odaadás szimbóluma, Siva isten és Párváti istennő eljegyzése egy mangófa alatt volt. Az ízletes avokadó húsáról a maják pedig azt hiszik, hogy felkelti a nemi érdeklődést, és erőt ad a testi vágyhoz.A kínai szépségek ajkát gyakorta hasonlítják a cseresznyéhez. Több legendás hírű szépségnek állandó jelzője volt a "cseresznye ajkú". A cseresznye a gyógyászatban vérzéscsillapító-szerként is ismeretes, a növény többi részéből pedig különféle kozmetikumokat készítettek.

A "cseresznyét enni" kifejezés pejoratív értelme: szeretkezni. A gyümölcsök között az egyik legelőkelőbb helyet a Dionüszosz véréből kisarjadt sokmagvú gránátalma foglalja el, amely a termékenység mellett a születés megtestesítője is. A gránátalmáról a keresztények úgy vélik, hogy Jézus Krisztus hozta le az égből, az arabok régóta ismerik a gránátalmabor izgató hatását, Nefzawi sejk 1500 körül lejegyzett szerelemtanában már említi a gránátalmából préselt bort, a tibetiek nemi izgalom előidézésére készített 11 komponensből álló gyógyírének szintén egyik alkotóeleme a gránátalma. A népi hiedelem szerint a görögdinnye magját tejjel kell locsolni, hogy a dinnye jó édes legyen; ha az év századik napján ültetik el a dinnyét, finom ízű lesz; ha valaki késő ősszel eszik dinnyét, belázasodik; aki lenyeli a görögdinnye magjait, annak egy görögdinnye fog nőni a hasában. Az üzbégek óva intenek attól, hogy valaki dinnyeevés után azonnal vizet igyon. Amikor virágba borulnak a gyümölcsfák, az összes lekvár elkezd romlani.

Minden szó, amit kigondolok egy papírra forrt álom,
a megoldást keresem, de csak a problémát találom,
egy életem, egy halálom, a próbát most kiállom,
azt kívánom, hogy amit feldobtam az visszaszálljon...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr996530667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása