Tudod-e?

Hiedelmek a kézről

2014. március 23. - octo21

A muzulmánoknál és a zsidóknál a kéz tartotta távol a "rosszat" az embertől. A keresztényeknél a fénysugarakat kibocsátó kéz Isten kezét; Pilátusé a pénz tisztára mosását, Júdás keze az árulást jelképezi.  A mutatóujj egyébként azóta kárhozott, amióta Júdás elárulta Jézust a zsidóknak, ugyanis Krisztusra a mutatóujjával mutatott rá.

Minden korban különbséget tettek a jobb és a bal kéz között. A legtöbb kultúrában a bal kezet talán sutasága miatt tartják az alantas, a női nemet képviselő kéznek, például a  zuluknál az első feleség lakóhelyét a "bal kéz házának" hívták, a hinduknál a férfiaknak jobb kézből, a nőknek pedig bal kézből jósolnak. Indiában csak jobb kézzel szabad megfogni az ételt és meggyújtani a halotti máglyát. Tibetben kizárólag jobb kézzel forgathatók az imamalmok.


Régen azt hitték, hogy a jobb kéz mutatóujja mérgező hatású, ezért ezzel az ujjal karcolást vagy sebet senkin sem ejtettek. Mutatóujjal gyógyítani sem szabadott, mert ha mutatóujjal kenték fel a gyógyírt vagy a kenőcsöt a fájó testrészre, akkor a beteg állapota tovább romlott. Ezért ezt a műveletet kizárólag csak a középső ujjal végezték el. Tibetben sem jelent jót a mutatóujj, például a tibeti parasztok elégedetlenségüket mutatóujjuk körmeinek összeérintésével fejezik ki.

A kézhez fűződő babonák közül, hosszú élet várományosa az, akinek sok hibátlan csuklóvonala van, vagy aki annyira össze tudja szorítani a kezét, hogy a csuklójánál kidudorodik egy kis táska.  Rendkívül szerencsés jel az is, ha valaki a kisujját a mutató ujjának hegyével képes összeérinteni a kézfeje fölött, mert az illető bármely kívánt cél elérésére alkalmas. Ugyancsak jó szerencsét tulajdonítanak az olyan kéznek, amely összeszorításra elzsibbad, és annak a tenyérnek is, amelyről a bőr lehámlik, ez utóbbi arról tudósít, hogy az illető dolgos, szorgalmas ember. Rossz ómen viszont az, ha valaki a hüvelykujjával mindig csak egy irányba malmozik, mert ez sanyarú életre figyelmeztet.

A kéz jelezheti, hogy tulajdonosa mikor mond igazat. Ha valakire gyanakszunk, hogy hazudik, kérdezzük meg az illetőt, és válaszadás közben figyeljük meg, miként tartja a kezét. Ha zárva, akkor füllentett, ha viszont nyitva maradt, akkor igazat mondott, ugyanis nyitott kézzel képtelenség hazudni.

A hinduk, ha ásítanak, azért teszik a szájuk elé a kezüket, hogy megakadályozzák, hogy lelkük eltávozzon a szájukon keresztül. Tibetben kinyújtott kisujjal jelzik, ha valamiről elmarasztaló a véleményük, és felemelt hüvelykujjal fejezik ki, ha valamit jónak tartanak vagy valakit szeretnek. Iránban az olyan férfi, akinek a tenyere nagy, súlyos, özvegyasszonyt vesz feleségül.

Szerelmi babona szerint, akinek pattognak az ujjízei, annyi szeretője lesz, ahány pattogás hallatszik. Ha az ujjízek ropognak, s eközben az illető kinyújtja a kezét, akkor abból az irányból kedveskedni fog neki valaki amerre a keze mutat.

Házassági tanácsnak is beillő javaslat, hogy sohasem szabad olyan lányban megbízni, aki a tenyerébe dugja a hüvelykujját, mert az ilyen nőszemély nehezen kiismerhető. Ugyancsak társas kapcsolatra utaló jel, ha az összekulcsolt kezünkön a jobb kéz hüvelykujja marad fölül, annak jelentése, hogy a házasságban az illető fog uralkodni, ha a bal kéz hüvelykujja kerül fölülre, akkor a leendő élettárs fogja irányítani a családot. A kisujjhoz tapadó babonák közül a jegygyűrűt eredetileg azért húzták a bal kéz kisujjára, mert azt gondolták, hogy a kis artéria ebből az ujjból fut a szívbe.

A hüvelykujj babonái közül, aki úgy kulcsolja össze kezeit, hogy a bal kezének a hüvelykujját a jobb fölé teszik akkor az illető nappal született, akinél viszont a jobb hüvelykujj kerül a bal fölé, az éjszaka látta meg a napvilágot.

A körmökön megjelenő fehér foltokról azt hiszik a babonás emberek, hogy alkalmasak bizonyos események előrejelzésére. Például, ha valakinek fehér foltos a körme, az mindaddig szerencsétlen a szerelemben, amíg a foltok el nem tűnnek a körméről. Egyesek a körmön lévő fehér pöttyökből jó időt, meleg nyarat prognosztizálnak.

Kínában a fehér pontokat a gonosz eljövetelének tekintik, ugyanez a hiedelem járja New England államban is, míg Németország egyes részein a fehér foltokat kedvező előjelnek (jó egészségi állapotnak, sok pénznek, gazdagságnak) tartják. Massachusettsben a fehér pontocskák száma jelzi azt, hogy az illető hányszor hazudott. Madagaszkáron és Japánban a fehér foltos körmök egyaránt balszerencsés életfordulatot jeleznek, azonban a japánoknál jelenthetik azt is, hogy új ruhája lesz az illetőnek. Törökországban, ha egy lánynak a körmeit sok fehér folt tarkítja, ez biztos jele annak, hogy olyan férjet kap, akinek sok birkája van.

A remény kemény dolog, soha ne légy rabja
 Mert a szolgaságnak szent szikéje száz darabra szabja 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr145875786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása