Tudod-e?

A citrusfélék eredete

2014. március 08. - octo21

http://www.szepkertert.hu/uploads/citrusfelek_570576_27722.jpg

A citrusfélék nagyon könnyen keresztezhetők, és több évezrede termesztik, nemesítik, válogatják őket, ez a magyarázata a sokféle gyümölcsnek. A fontosabb és ismertebb citrusfélékből csak négyet tartanak ősi fajtának: a pomelót, a mexikói lime-ot vagy zöldcitromot, a cédrátcitromot és a mandarint. A többi növény ezek hibridizálásának eredménye.

A halványzöld színű, vastag, szivacsos héjú pomelo a legnagyobb citrusgyümölcs. Általában a megvásárolható pomelók néhány kilósak szoktak lenni, de elérheti a tíz kilogramm súlyt is. A pomeló számos citrusgyümölcsnek a létrehozásában volt alapnövény, mint pl. a grépfrút, citrom, császárcitrom, narancs, sweetie és tangelo.

A mexikói lime, vagy magyarabb nevén a zöldcitrom apró, kerek, vékony héjú gyümölcs. Éretten ugyan aranysárga, de a kereskedelembe és felhasználásra zölden, éretlenül kerül. Sav- és cukortartalma magasabb a közönséges citroménál, és aromásabb, ízesebb is nála. Salátákhoz, üdítőitalokhoz, mártásokhoz szokták felhasználni. Az indiai konyhában szárított héjával is fűszereznek.

A cédrátcitrom nagyon kellemes illatú, különleges citrusféle. Amíg a vele rokon gyümölcsöknek ízletes, leves, húsos részét fogyasztjuk, addig az ő esetében a vastag taplóhéj, az úgynevezett albedó az értékes. A gyümölcsnek különböző mérete és formája lehet, annak függvényében, hogy mikor szüretelték, vagy hogy milyen fajta. Vannak úgynevezett ujjas változatai is, amelyek egy sokkarú polipra hasonlítanak. A cédrátcitrom nemcsak illatszer és fűszer, hanem fontos vallási szimbólum is a zsidó Szukkót alkalmával.

A mandarin lapított gömb alakú, közepes méretű, könnyen hámozható és cikkekre bontható, leves, édes, népszerű citrusféle. A tangerint a mandarin egyik fajtájaként tartják számon, mely a mandarinnál kisebb, levesebb és sok magot tartalmazó gyümölcs. Jó tulajdonságait felhasználva, belőle hozták létre keresztezéssel a nagyon vékony héjú és könnyen hámozható satsumát és a vastagabb héjú, de szintén könnyen hámozható, édes és magnélküli clementint. A nyersen fogyasztott, édeskés narancsszerű gyümölcsöknek a létrehozásában a mandarin az alapnövény. Ilyenek a bergamot, keserű narancs, vérnarancs, édes narancs.

Vidékünkön a citrom volt a leghamarabb megismert citrusféle, amely a népmesékben a hetedhét országon túlról hozott aranyalmaként jelenik meg. A sok ezer évvel ezelőtt Indiában létrehozott növény elterjedtségét nemcsak a számos recept jelzi, amelyekben héja vagy leve mint fűszer kerül felhasználásra, hanem az is, hogy nagyon sokan termesztik, még zord éghajlatú vidékeken is szobanövényként. A citrom a pomeló és a cédrátcitrom keresztezéséből származik.

A narancs, pontosabban az édes narancs nagyon régi hibridgyümölcs, amely a pomeló és a mandarin keresztezéséből származik, mindkét gyümölcs jellegzetes tulajdonságait örökölte. A vérnarancs az édes narancs egyik változata.

A grépfrút, vagy magyarabban a citrancs, nevétől eltérően nem a citrom és a narancs, hanem a pomeló és a vérnarancs keresztezéséből jött létre. Az új növényt eleinte csak mint díszcserjét használták, a gyümölcs keserű, kellemetlen íze miatt csak később és lassan lett népszerű. A barbadosi csodagyümölcs ma már annyira elterjedt, hogy még külön kiskanalat is lehet vásárolni, melynek recés, éles oldala megkönnyíti a vörös, rózsaszín vagy fehér húsú gyümölcs fogyasztását.

A bergamot a keserű narancs és egy Iránban elterjedt illatos citrusféle, a Limetta keresztezésének eredménye. A bergamot ismertségét annak köszönheti, hogy a vele ízesített feketetea-keverék, amelyet Earl Grey brit miniszterelnök kapott ajándékba, és az ő nevét viseli, az egész világon elterjedt és népszerű lett. Illata nagyon jellegzetes, illóolaja nagyon drága illatszerek egyik összetevője.

 Közhely de mindennek oka van,
és minden ajtó mögött egy újabb szoba van,
és minden szoba pedig egy újabb esély,
hogy felállj ne félj ha újra elesnél.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr245850128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása