Tudod-e?

Mogyoró

2013. január 13. - octo21

Ha van olyan termés, ami igen szorosan kapcsolódik az édességekhez, akkor az a mogyoró. Régebben talán a mogyorós csokoládét eszünkbe, azonban globalizálódó világunkban hazánkat is meghódították a kenyérre kenhető, édes mogyorókrémek. Pedig a mogyoró lehet egészséges is, főleg, ha nyersen, egészben fogyasztjuk.

A mogyorót már az ókori civilizációk is jól ismerték. Kínában az öt szent étel közé tartozott, és a papok fogyasztották, mivel úgy gondolták, hogy ez biztosítja tisztánlátásukat és látnoki képességeiket. A Bibliában egy vitatott említése van a mogyoróveszőnek, amikor Jákób a kútra helyezett, faragott vesszőkkel igyekezett befolyásolni a kecskék és juhok párzását (1Móz 30,37-41). Egyes fordítások szerint Jákób mogyorót is használt, mások azonban manduláról, platánról, nyárfáról és nyírfiáról beszélnek. A görögök és a rómaiak is kedvelték a növényt, feltételezhetően közreműködésükkel jutott el a mediterrán vidékekről egész Európába a mogyoró. A Kr. u. 1. században Dioszkoridész azt tartotta, hogy a mogyoró egyaránt gyógyítja a megfázást és a kopaszságot is, Vergilius szerint pedig nemesebb, mint a ió szőlő vagy a babér. A kelta kultúrában a mogyoró a termékeny házasság és a villámok elleni védelem szimbóluma, valamint az elrejtett kincsek helyének meg- jóslója volt.

 

 

A magyar nyelvben a mogyoró szó bolgár-török eredetű. A honfoglaló magyarok még nem termesztették, csupán gyűjtögették, de igen hamar megkedvelték íze és laktatóssága miatt. Jelenleg a világ mogyorótermésének 77%-át Törökország produkálja, mellette még Olaszországban, Franciaországban, Grúziában, Azerbajdzsánban és Spanyolországban termelnek igen sokat ebből az olajos termésből.

mogyoró egészségünkre gyakorolt hatásával elég kevés vizsgálat foglalkozott ez idáig. Ezek közül is a legtöbb a mogyoró allergiával foglalkozik, mely az utóbbi években ugrásszerűen emelkedik, feltehetően a túl sok gyermekkorban elfogyasztott mogyorókrém miatt. Éppen ezért igyekezzünk mérsékelni a gyerekek ilyen irányú lelkesedését és próbáljuk rávenni őket az egészséges ételek szeretetére. A mogyoró egyébként, más olajos magvakhoz hasonlóan, nagyon gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, béta-szitoszterol- ban, valamint B-, E- és K-vitaminban. Az eddigi szerény tudományos eredmények minden bizonnyal tovább bővülhetnek a jövőben a mogyoró egészségmegőrző hatásai tekintetében.

A jó modor néha egyszerűen csak annyit jelent, hogy el kell viselni a másik ember modortalanságát...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr495016692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása