Tudod-e?

Dauer

2013. január 01. - octo21


Francois Marcel találta ki a hullámosítást 1870-ben. Marcel Párizsba ment tanulni, ahol a mamája, akinek gyönyörű, természetes, hullámos haja volt, minden hétvégén meglátogatta a fodrászatban. Az üzletbe bejártak a kurtizánok is, akik olyan frizurát kértek, mint a mamáé. Kezdetben ingyen készítette nekik a hullámot, hiszen a lányok egész éjszaka sétáltak Párizs belvárosában, ami a legjobb reklám volt számára. Pillanatokon belül elterjedt, hogy kihez kell fodrászhoz menni.

Majd kicsivel később a meleg dauer gépet, a tartós hullámosítást Karl Nessler találta fel 1906-ban. A dauer gép működése: a hajat megnedvesítették, becsomagolták spirálokba, amiket egy villanyfűtéses eszközzel csatlakoztattak egy géphez, majd lúgos folyadékkal (nátriumhidroxid) “megsütötték.

Innentől kezdve a dauer volt az elsődleges munka a fodrászatokban. A dauer folyamata akkoriban 5-6 órán át tartott, mindenféle roncsoló kemikáliát igényelt és csak a haj töve fölött négy centivel lehetett elkezdeni a hullámosítást. 1928-ban Nessler egy millió dollárért és állandó nyereségrészesedésért eladta találmányát és szabadalmait egy részvénytársaságnak. 1932-től az angol Clarke és Peakman a szulfidot, mint redukciós anyagot használta, mely meleg hullámmal és lúgos közegben alkalmazva a lehűlés után tartós göndör fürtöket adott.

1938-ban Arnold F Willatt feltalálta a hideghullámot, az előfutárát a modern dauernak. Ő nem használt gépeket és meleget. A hajat becsomagolták rudakba és ammonium thioglycolate-et, majd később hidrogén peroxidot alkalmaztak. Az egész eljárás szobahőmérsékleten 6-8 órát vett igénybe.

Az 1950-es évekre a hullámosítás, a dauer nagyon igényelt, divatos szolgáltatás lett, mely hírnevének csúcsát az 1970-es, 80-as években érte el. Az 1970-es években savas dauerokat találtak fel.

A ’80-as években mindennapos szokássá vált a hajhullámosítás, a dauerolás és a festés. Szinte minden nő és asszony kipróbálta akkoriban a dauer frizuragöndörítő, dúsító hatását. Sokan megbánták a széttöredezett hajvégek és a lenőtt dauer látványa miatt.

Tartós hullám (dauer) készítése során először lúgos kémhatású oldatban lévő, redukáló szereknek nevezett kémiai anyagokkal felbontják a diszulfid-hidakat, így a keratin (a haj 97 %-át a keratin nevű fehérje, 3%-át pedig víz alkotja) felpuhul. Ezek után oxidáló szerekkel kényszerítik a hajat újabb, megváltozott elhelyezkedésű diszulfid-hidak kialakítására. A göndörség szempontjából a cisztein nevű aminosavnak van kiemelt szerepe. Ez ugyanis kénatomot tartalmaz, és amennyiben két cisztein-molekula megfelelő közelségbe kerül egymással, a két kénatom között úgynevezett diszulfid-híd alakul ki.

A dauer fajtái

Spirál dauer, gyümölcssavas dauer, volumennövelő dauer, headlines dauer. Készítenek hajtő, illetve hajtőemelő dauert is. Ma már léteznek kímélőbb dauer vizek, de ezek is ugyanúgy kémiai szerek, amik behatolnak a haj szerkezetébe. A dauerolás, a tupírozás és a göndörítés elterjedésével a hajformázók piaca is fejlődött, így született meg például a hajhab.

Napjainkban újra divatosak a hullámos, göndör fürtök. Szinte minden hajformázó termékeket gyártó cég szélesítette palettáját göndörítő eszközökkel.

A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel. Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr24990607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása