Tudod-e?

Esthajnalcsillag

2012. december 31. - octo21

Esthajnalcsillagnak is nevezzük, de valójában a Naprendszer egyik bolygója.Nevét Venusról, a szerelem római istennőjéről kapta. Az egyetlen "nőnemű" bolygó, a többi mind "férfi".

A Hold után a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton, legnagyobb látszólagos fényessége -4,6 magnitúdó (ez az érték minél kisebb, annál fényesebb). A Vénusz a második bolygó a Naptól számítva. (Földünk a harmadik.) A Föld testvérbolygójának tekinthető, a két bolygónak hasonló a mérete, a gravitációs ereje és a tömege, azonban sűrű felhőrétege miatt üvegházhatás alakult ki rajta és a felszíni hőmérséklet 460 C° körül van. Ez meggátolta az élet kialakulását, aminek egyébként adottak lettek volna a lehetőségei. (Az üvegházhatás nélkül alig lenne magasabb a hőmérséklet, mint a Földön) A Vénuszt sok űrszonda közelítette meg és több a felszínét is elérte. A Magellan űrszonda radarral (sűrű légköre miatt láthatatlan) részletesen feltérképezte a bolygófelszínt.

Mivel a Vénusz közelebb van a Naphoz, mint a Föld, így nagyjából a Nap irányában látható, ezért vagy pár órával a Nap után nyugszik, vagy pár órával előtte kel, ezért hívják Esthajnalcsillagnak.

Vannak nagyszerű emberek, akikkel rosszkor találkozunk. És vannak emberek, akik attól nagyszerűek, hogy jókor találkozunk velük...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr554989938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása