Tudod-e?

Terítésnél használt poharak

2012. november 22. - octo21

A szép formájú és praktikus edények már az ókori Rómában is nagy becsben álltak, bár ekkor még kvarchomok, mész és szóda keverékéből készítették őket. Mára az üveg mindennapjaink egyik legfontosabb használati tárgya az olcsó préselt üvegpohártól kezdve a fújt, csiszolt műremekekig. A minőségi különbségek az anyag tulajdonságaiban és kidolgozási technikájában keresendők. A felhasznált nyersanyagok és az olvasztási eljárás határozza meg az elkészült pohár vagy kehely küllemét és eleganciáját.

A drágább üvegáru általában kézműves eljárással készül: az üvegpoharakat kézzel fújják, peremét lecsiszolják és a fújás következtében nincs rajtuk varrat, felületük egyenletes és átlátszó. A préselt poharak felső szélén kidudorodó perem, szélükön vagy talpukon pedig varrat található. Mivel géppel készülnek és nem időigényes kézimunkával, ezek a poharak jóval olcsóbbak és nemegyszer praktikusabbak is, bár esztétikailag alulmaradnak a fújt poharakkal szemben. Az utóbbi időben megjelentek a géppel fújt üvegek is.

A különféle italokhoz és a terítés stílusához illő üvegpoharak kiválasztása tehát nem egyszerű feladat. A magasabb, illetve a hosszabb szárú poharakba leginkább gyümölcslé, limonádé, ásványvíz kerülhet. A söröspoharak mindig szélesek, öblösek és hatalmasak, hogy a habkorona szabadon gyöngyözhessen a borostyánszín nedű tetején. Mondhatnánk, hogy bor - s csakígy borospohár is - annyifajta van, mint égen a csillag.

A nagyobb űrtartalmú, hasas poharak a vörösborok illatának és bukéjának előcsalogatására szolgálnak. Fehérborokat kisebb pohárban, alacsonyabb hőmérsékleten szokás kínálni. A rosék és rizlingek szelíd zamata úgy bomlik ki igazán a nyelven, ha a nedű szélesen áramolhat, ezért ezeket kifelé hajló peremű kelyhekben kínálják. A pezsgőspoharaink karcsúan elegánsak, szájuk összeszűkül, hogy az italból ne illanjon el hamar az élvezet alapélményét nyújtó szénsav.

Amikor főétkezéshez terítünk, és az asztalra többféle pohár kerül, ügyeljünk arra, hogy azonos készletből származzanak, de legalábbis formai rokonság akadjon közöttük. Ha az egyik metszett vagy csiszolt, akkor a másik semmiképpen ne legyen sima, fújt üveg.

 


Söröspohár
A klasszikus söröskorsó mellett a habzó nedűt kínálhatjuk talpas, talpatlan, flőte-, vagy tulipánszerű pohárból is. A változatos formák közös jellemzőt is takarnak, ez pedig a nagy űrtartalom.

Nemcsak sörök, de sörkoktélok is szervírozhatók bennük. A pilzeni sörhöz söröskehely, a kölni sörhöz hosszú söröspohár dukál.

Flute pohár
Talpas, magas és keskeny. A hosszúkás kehelyben hosszú ideig gyöngyözik a szénsav.

Leginkább pezsgőkhöz vagy pezsgős koktélokhoz használatos.

Pousse-cafés pohár
Talpas pohár, hosszúkás, keskeny fejjel, mely kissé hengeres benyomást kelt.

Ebben a típusú kehelyben jól mutatnak a különböző színű italokból rétegzett koktélok.

Sour pohár
Hosszú, keskeny fejjel rendelkezik. A kehely alsó része enyhén öblös, felfelé pedig határozottan szűkül. A borospohár és a flőte közötti átmenet a sour.

Az ún. pezsgőborok ideális pohara.

Ballon pohár
Nagy méretű és űrtartalmú, öblös és vékony falú.

Használatos borhoz, hosszú italokhoz, crustákhoz, valamint sok tört jéggel készült koktélokhoz is.

Brandy-s pohár
Öblös, vékony falú és határozottan szűkülő szájú.

Ha tenyérben melengetjük, jobban kiteljesedik a konyakfélék illata és aromája.

Likőrös pohár
Általában talpasak, legfeljebb középmagasak, de a kehely formája sokféle lehet: hordó-, flőte-, de akár tulipánalakú is.

Felhasználásukat méretük határozza meg: főként olyan röviditalokhoz használatosak, amelyek nem igényelnek díszítést.

Grappás pohár
A kehely alul kiöblösödik, és egy szűkebb hengerben folytatódik.

Pálinkákat vagy likőröket kínálhatunk benne. A kehely formája segít kiteljesíteni a pálinka zamatát.

Snapszos pohár
Talp nélküli, alacsony és kicsi az űrtartalma.

A "férfias" röviditalok kínálója.

Old fashioned pohár
Talp nélküliek, kimondottan vastag fenékkel. Fala vékony, alacsony és általában széles.

Whisky-t és 5-15 cl-es koktélokat fogyaszthatunk belőle, jégkockával és díszítéssel.

Tumbler pohár
Általában talp nélküliek, de létezik rövid szárú, zömök verzió is. Mindkét fajta tumbler henger alakú.

10-15 cl-nél hosszabb italokat is kínálhatunk bennük jégkockával és gyümölcsdarabokkal.

Borospohár
A vörösboros kehely zárt tulipán formájú, hosszú nyelű. A fehérboros kehely általában kisebb és hosszúkásabb, mint a vörösboros, valamint kevésbé öblös. A borospoharak családjában a desszertboros a legkisebb méretű, alakjuk gyakran hasonlít a likőröspohárhoz. A roséborokhoz és rizlingekhez kifelé hajló peremű, tulipánformájú kehely illik.

Akár koktélt vagy bármilyen hideg italt is kínálhatunk bennük. A vörösbor bukéja csak a megfelelő pohárban bontakozik ki!

Cocktailos pohár
Számtalan változata ismert, de közös jellemzőjük, hogy talpasak, magasak, vékony falúak és széles kehellyel rendelkeznek.

A koktélok a kehely szélességéből adódóan jól díszíthetők. 5-8 cl-es koktélokhoz a legideálisabb, jég hozzáadása nélkül.

Longdrinkes pohár
Alakja hengeres enyhe hordóforma, vagy teljesen egyenes falú, de a sokszögletes poharak is ebbe a családba tartoznak.

Nevéből is kiderül, hogy hosszabb italok szervírozására alkalmas.

Collinos pohár
Hasonló a longdrinkes pohárhoz, azzal a különbséggel, hogy alakja felfelé egyenletesen bővül.

A benne szervírozott italok a kehelyforma miatt kiválóan díszíthetőek, jégkockával kínálhatóak.

Fülespohár
Talpas vagy talp nélküli, de egy bizonyos: tágas, széles szájú és hőálló.

Forró italok és bólék szervírozására alkalmas pohárfajta.

“Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni..."

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr934920771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása