Tudod-e?

Olasz tésztafélék

2012. november 18. - octo21

Sehol sem olyan változatosak a tésztaformák, mint Olaszországban, a legtöbb tészta olasz neve pedig formájára utal. Még a főzési módra is külön szó van: "al dente" (szó szerint a fog alá), ami azt jelenti, hogy a tésztának épp olyan keménységűnek kell lennie, hogy harapni lehessen, vagyis nem szabad túlfőzni. Ami a tészta történetét illeti, a "találmányt" 1295-ben Marco Polo szállította haza Kínából, illetve az araboktól is bekerült egy lasagne szerű tésztaféle Szicíliába. Ez a két esemény vezetett oda, hogy a tésztaételek fogyasztása elterjedt Olaszországban.

 

 

Az olaszok a tésztákat legtöbbször valammiféle paradicsomos, olivaolajos szósszal fogyasztják, amelynek neve: "sugo". Nagyon kedvelik a pesto-t, amely fenyőmaggal, zöldfűszerekkel, olívaolajjal készülő mártás.

 

A leggyakoribb olasz tészták típusai
 
 
Spagetti: a legismertebb olasz tészta, hosszú, hengeres formájú
 
Cappelletti: apró, töltött kis "derelyék", két ellentétes sarkukkal egymáshoz ragasztva
 
Lasagne: tésztalap, amelyet egy jó recepttel a kezünkben nem szükséges előre megfőzni
 
Tortellini: apró, töltött tészta, hasonlít a cappelletti-hez
 
Farfalle:"lepke" vagyis kis csokornyakkendő formájú
 
Rigatoni:csőtészta, amelyen hosszában mélyedések futnak
 
Ruote:kocsikerék formájú tészta
 
Fettuccine:"kis szalagok"
 
Bucatini:hosszú, belül üreges csőtészta
 
Fusilli:nálunk orsótésztának nevezett, de annál sokkal több "menetet" tartalmazó tészta, máshogy "megtekert spagetti"
 
Linguine: szélesmetélt, amely olyan hosszú, mint a spagetti
 
Tagliatelle: szélesmetélt
 
Pappardelle: szélesmetélt, de még szélesebb, mint a tagliatelle
 
Paglia e fieno:kétféle színű (zöld és halványsárga) szélesmetélt
 
Orechiette:kagylótészta, szó szerinti fordításban "fülecske"
A bolond nevet, a magamfajta nem érti
itt ülsz mellettem de nem lehet elérni.
Hozzád beszélek de nem érted a szavakat
de háromszáz szmájlit küldtél el ezalatt...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr264913633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása