Tudod-e?

IT márkák és ami mögötte van...

2012. november 11. - octo21

Az információtechnológia meghatározó, sőt korszakalkotó vállalatai, termékei az egész világon ismertek. A nevek hallatán: IBM, Microsoft, Apple, mindenki tudja, milyen cégekről van szó, miről ismertek, sőt bizonyára sokan vannak, akiknek a logó és esetleg a cégvezér neve is beugrik. Az ikonikussá vált cégnevek jelentése és eredete azonban gyakran nem szokványos. Sőt, egész meglepő. Lássuk a legmenőbb cégek és termékek nevének fura jelentését és gyakran homályos eredetét.

Apple és Macintos



Világszerte jól ismert az Apple logója, a stilizált alma, amiből valaki jókorát harapott. De mi visz rá egy komoly Szilícium völgyi vállalatot, hogy ilyen szokatlan nevet és jelképet válasszon? Nos, a választ biztosan senki sem tudja, talán már maga az alapító, Steve Jobs sem. A cégnév - alma - eredetével kapcsolatban azonban több városi legenda is kering. Az egyik, hogy az Apple azért lett Apple, mert Jobs '75 és'76 nyarán egy almáskertben dolgozott, és valami megfogta a gyümölcsben. A másik teória szerint Jobsnak nagyon tetszett a Beatles lemezein az „Apple Records" felirat, de van olyan elmélet is, hogy egyszerűen csak senkinek sem jutott eszébe egy jó név, Jobs pedig megfenyegette munkatársait, ha nem állnak elő valami ötlettel, a cég neve az lesz, hogy alma, és kész. És persze van olyan történet is - erre utal az első logó - mely szerint a Newton fejére eső alma az isteni szikrát, a forradalmi, mindent megváltoztató újdonságot jelképezi, és Jobs ezért választotta a cég jelképének a tiltott gyümölcsöt. Az Apple-t ismerve, ez utóbbi teória tűnik a legvalószínűbbnek.

A logó eredete körül is sok történet keringett, ám nemrégiben megnyilatkozott az almát megalkotó grafikus, Rob Janoff, és elmesélte, hogyan történt valójában. 1977-ben az Apple még régi logóját használta. A 17-ik századi metszet stílusban készült grafikán vélhetően Isaac Newton ül egy fa alatt, akit épp készül fejen találni egy alma. A képet zászlók lengik körül, rajtuk a cégnévvel. A régi logó bonyolult és túl összetett volt. Sokan úgy vélték: ha az Apple kitart mellette, garantáltan csődbe megy. Ekkor kapta Janoff a felkérést, hogy tervezzen egyszerűbb logót a cég számára. A grafikus végül megalkotta azt a bizonyos almát, mely kisebb változtatásokkal ma is a vállalat - azóta már ikonikussá vált - jelképe.

"Janoff így emlékezik vissza: „Vettem egy zacskó almát és felszeleteltem. Órákig csak bámultam a szeleteket.” A sok bámulás eredménye egy fekete-fehér alma lett, jobb oldalán jókora harapásnyommal. Jobsnak tetszett az ötlet, de színesben képzelte el. A cégvezetés azonban tiltakozott: a színes nyomatok készítése egy vagyonba került volna. „De Jobs nem engedett elképzeléséből, mivel szerinte éppen a színes képtől lesz a vállalat emberközelibb.” – mondta Janoff, aki végül sávosan kiszínezte az almát..."

 

A Macintosh név onnan származik, hogy az Apple II. viszonylagos sikere után új projekt indult a 70-es évek végén, Jef Raskin vezetésével. A cél egy könnyen használható, és az eddigi modellekkel ellentétben olcsó számítógép létrehozása volt. Raskin - stílszerűen - kedvenc almafajtájáról McIntosh-nak nevezete a modellt, ám mivel a név ebben a formában már foglalt volt, így lett a ma ismert Macintosh, mely egyébként az esőkabát neve is.

Mclntosh fajta alma

 

Google

A Google név egy elírásból származik. A két alapító stanfordi diák, Sergej Brin és Larry Page a Googol nevet szánta cégének. (Először még a BackRub nevet szánták a keresőnek, mely az egy oldalra mutató linkekre utal.)

A szó, Googol a matematikai szlengben azt a számot jelöli, melyben az egyes után száz darab nulla áll. Brin és Page úgy vélték ez a szó kifejezi a kereshető információ mennyiségét. A csendestárs azonban vélhetően nem rendelkezett matematikai háttérismeretekkel, és a számára ismeretlen szót rosszul írta rá a csekkre. Így lett a Google Google.

Intel

Az Intel neve talán BoNGoMe lett volna, mivel alapítói saját nevükről akarták elnevezni. Csakhogy Bob Noyce és Gordon Moore nagy bánatára a "Moore Noyce" egy szállodalánc formájában már foglalt volt, és szerencsére a névből alkotott mozaikszó ötletét is elvetették. Végül mégis mozaikszó mellett döntöttek: az INTegrated ELectronics elnevezésből lett az Intel, a legnagyobb processzorgyártó.

Az élet olyan, mint a bolhapiac: sose tudhatod, hogy mikor bukkansz váratlanul valódi kincsre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr84901830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása