Tudod-e?

A mosógép

2012. október 13. - octo21

1901-ben két német barát: Carl Miele és Reinhard Zinkann megalkotta a világ első mosógépét. A Miele márka ma is az egyik legjobb.

A mosás azóta létezik, amióta az ember textíliát visel. De vajon hogyan tisztították őseink ezeket? Az, amit ma egy gombnyomásra elvégez helyettünk a gép, a 19. század végéig a legnehezebb háztartási munka volt. A nagymosás sokszor napokig tartott. Így nem csoda, hogy a legnépszerűbb férfiak 1901-ben azok a német feltalálók voltak, akik egyébként teljesen véletlenül, megalkották az első mosást segítő eszközt.

Igaz ezt még kézzel hajtották és csak a ruha mozgatását vette át a háziasszonyoktól. De néhány év múlva már gép működtette és további évtizedekbe telt, mire a mosógép maga melegítette a vizet is. De vajon mi kell ahhoz, hogy a ruhák tiszták legyenek, azaz hogyan működik egy modern mosógép?

A víz egy csövön keresztül érkezik meg a gép tartályába, majd összekeveredik a kis fiókba töltött mosóporral. Az így kapott vegyszeres víz az ősi hamuzsírból, szódából és állati zsírokból készült mosólúgok utóda. Ez a forgódob lyukacsian keresztül jut el a ruhához. Minden mosógép alapelve az, hogy a megfelelő eredmény eléréséhez vagy a mosólúgot vagy a mosandó ruhaneműt mozgatni kell. A legelterjedtebb forgódobod mosógépek ezt úgy érik el, hogy a dob mögött található kereket egy motorral hajtják meg. A vizet a gép aljában található, a kábelek mögött megbújó fűtőszál melegíti fel, épp úgy, mint ahogy a konyhai vízforraló a teához való vizet.

A mosógép típusától függetlenül a dobban 3 borda található. Ezek forgás közben a ruhát kiemelik, majd visszaejtik a vízbe. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyorsan forog mosás közben a dob. Minél többször fordul át, annál hatékonyabb lesz a mosás, de annál inkább károsítja a ruhákat is. Ezért van szükség kímélőprogramokra.A vegyszeres mosóvizet több tiszta vizes öblítéssel kell eltávolítani a ruhából, különben azok a bennük megtapadt mosószer miatt hamar elveszítik színüket és formájukat. A mosószeres víz itt a mosógép alján távozik. A csőben van egy kis ventilátor, ami megakadályozza, hogy a piszkos víz visszafolyjon a dobba. Ezzel a mosás be is fejeződött. A ruhák azonban csurom vizesek.

Az első centrifugáló mosógép 1956-ban jelent meg. Ha a dob fordulatszáma 500 fölé emelkedik, a benne elhelyezett ruhák a centrifugális erő következtében a dob falához tapadnak. A ruhát ugyan megfogja a mosógép dobja, de a bennünk lévő vízrészecskék a tehetetlenségi erő következtében az apró lyukakon keresztül kirepülnek.

Az elmúlt 20 évben a mosógépekben már csak apró dolgok fejlődtek. Ma már számítógép és mikrochipek vezérlik a programokat. A mosás gazdaságosabbá vált. Ma már vannak olyan gépek is, amelyek víz nélkül, pl. ultrahang segítségével távolítják el a koszt. A szakemberek szerint azonban ez a makacs foltokon már nem segít. A mosáshoz mindig szükség lesz vízre. Ha pedig már ez sem segít, akkor marad a legősibb módszer a piszok eltávolítására az ecetes olló.

Az ember, ahogy öregszik úgy veszít el dolgokat. Ez az élet rendje.

De! Erre csak akkor jövünk rá, ha megtapasztaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr624845962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása