Tudod-e?

Tetoválás

2012. szeptember 21. - octo21

A "tattoo" szó a tahiti "tatu" szóból származik, aminek a jelentése röviden annyit tesz, hogy nyomot hagyni valamin.

A tetoválás célja, oka az idők során kultúráról kultúrára változott. Mindig fontos szerepet töltött be szertartásokban és a hagyományokban. Az ősi kultúrákban (inkák, mayák, aztékok) a törzsben elfoglalt rangot jelezte.

Érdekes lelet az ún. "jégember" Ötzi. 1991-ben Tisenjochban (olasz-osztrák határ), az Alpok magas hegyei között férfimúmiát találtak. Radiokarbon kormeghatározási módszerrel korát kb. 5300 évre (i. e. 3300) becsülik. Fegyvereit, ruházatát megvizsgálva egy sor művészettörténeti és egyéb kérdést is újra kellett vitatni. Érdekessége többek között bőrének tetováltsága is. A bőrében talált motívum párhuzamos vonalakból, illetve kereszthez hasonló ábrákból áll. Hogy pontosan mit ábrázol, hogyan s mivel készült, azt nem sikerült kideríteni. Valószínű azonban, hogy mágikus értelme, anyagi hovatartozást jelző szerepe volt.



A tetoválásnak nyomát leljük a görög mitológiában is: a menádok híres anyjának, Pénelopénak neve azt jelenti, hogy "csíkok az arcon". A spártaiak a hagyomány szerint még a történelmi időkben is magukra tetoválták nemzetségük jelét.

Az egyiptomi leletekkel hasonló korú (i. e. IV-V évezred), mezopotámiai - Úrból és Eriduból származó - agyagszobrocskákon a hegtetoválás félreismerhetetlen jeleit találjuk. Igencsak régi lelet a "Willendorfi Vénusz" - ősanya szobrocska, s nemcsak ezen, de más hasonló korú és témájú szobron is találtak felismerhető véseteket.

A hatvanas években a tetoválás az egyéni szabadság és az önmegvalósítás kifejező eszközévé vált. Mint oly sok más lázadási megnyilvánulás, ez is széles körben elterjedt a társadalomban. Ma már minden negyedik 18 és 30 év közötti férfi és nő visel valamilyen, kisebb vagy nagyobb rajzot a testén.

A tetoválás az utóbbi években olyan divattá vált, ami egyre nagyobb számú embert érint. A sportolók, más közszereplők és a média egyaránt jelentős szerepet játszott vagy játszik ennek a divatnak a terjedésében.

Vörös festékek: alap féme a higany, illetve higany-szilfid (cinnabar)
Fekete festékek: szén, fekete tiszafa, börzsönyfa, vas-oxidok, vagy haematoxylon campechismum kivonat
Sárga festékek: általában kadmium-származékok, főleg kadmium-szulfid, vagy kurkuma, ólom-kromát, ólom-szulfid.
Kék festékek: kobalt és réz-vegyületek, nátrium-aluminium-szilikát, kobalt-kék.
Zöld festékek: főleg króm-vegyületek, króm-oxid, valamint réz-vegyületek, malachit, ferrocianát, ferrocianid, ólom-kromát stb.
Bíbor festékek: mangán vegyületek.
Barna festékek: vasoxid, illetve kadmium-sók.
Fehér festékek: titán, illetve cink-oxid származékok, bárium-szulfát, titán-dioxid.
Narancs festékek: dizazopirazolon, kadmium-szeleno-szulfid
Lila festékek: mangán-aluminium-pirofoszfát, aluminium-sók stb.

A bőrfelszín sokszoros pontszerű megsértésével juttatják a festéket a bőr bazális sejtrétege alá. Itt a falósejtek felveszik ezeket és a sejtek egy részében egy életen át megmaradnak. Bizalmi kérdés tehát, kinek engedjük meg, hogy bőrünket rajzpapírnak használja.

Ennyi, amit elhittünk, hogy a tárgyaktól jobb az életünk.
De számold csak ki a képletet, kivel élsz le majd egy életet?

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr584794822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása