Tudod-e?

Hajszárító

2012. szeptember 04. - octo21

A hajszárításra való igény már régen megjelent az emberek körében. Mégis egészen a 19. század végéig kellett várnunk erre a hasznos eszközre. Az első prototípus az emberi kreativitás dicséretének jegyében született, nem véletlenül. A nem sokkal korábban kifejlesztett porszívó ugyanis egy sor kérdést vetett fel a kor embere fejében. Így történhetett, hogy a századforduló hölgyei úgy szárították hajukat, hogy egy tömlőt erősítettek a porszívó kifúvó nyílásához. 1890-ben végre jött egy úriember, aki megsajnálta az igencsak szórakoztatóan festő hölgyeket, s megalkotta az első elektromos hajszárítót. Harminc évvel később, 1920-ban betört a piacokra az első, háztartásokban használatos kézi hajszárító is, mely szintén Alexandre F. Godefoy nevéhez köthető.

Ma már számos, a haj védelmére szolgáló funkcióval egészült ki a szóban forgó eszköz. Először is, ma már nemcsak a készülék levegőfúvásának intenzitását választhatjuk meg, de magát a hőfokot is. Ezeket a lehetőségeket ajánlatos kihasználni és odafigyelni arra, mikor mit igényel sörényünk. A legmelegebb hőfokot ne alkalmazzuk túl gyakran, mert így nagyon nagy igénybevételnek tesszük ki hajunkat. A legjobb, ha hagyjuk a loboncunkat magától megszáradni. Amennyiben erre nincs lehetőségünk - egyszóval, amennyiben elmúlt a nyár -, úgy mindig maradjon időnk arra, hogy a már száraz hajat még pár percig hideglevegővel átfújjuk. Így segítünk hajszálainknak lehűlni.

A hajszárító általános működési elve

A hajszárítóban egy villamos motor van elhelyezve, mely a kapcsoló bekapcsolása után a külső légtér levegőjét beszívva, egy erre kialakított (esetleg szűkíthető) nyíláson keresztül a motorra rögzített ventillátorlapát segítségével kifújja. A hajszárító csak ritkán fúj ki hideg levegőt. Kivitelétől függően egy- vagy több fokozatban állítható ellenálláshuzalokból kialakított fűtőszálon keresztül történik a levegő kiáramlása. A felfűtött ellenálláshuzal hőjét az áramló levegő átveszi, és így meleg levegő áramlik ki a hajszárítóból. A meleg levegő relatív hőnedvessége kicsi, így a hajon lévő vizet elpárologtatva, azt könnyen fel tudja venni.

Végül lássuk milyen tulajdonságokkal bír egy modern hajszárító:

 

Diffúzor (Diffúzor a dúsabbnak tűnő hajhoz.)

Ez egy, a szűkítő helyére felszerelhető feltét, melynek segítségével a hajunkat a tövénél emeli meg, ezáltal sokkal dúsabbnak fog látszani, mintha a fejünkre lapulna. Főleg hullámos vagy göndör haj ápolására alkalmas, esetleg kissé hullámosíthatjuk frizuránkat a segítségével.

Beépített kerámia betét

A kerámia hőtároló képességének hála egyenletes hőmérséklet érhető el, a kifújt levegő hőfoka nem fog hirtelen váltakozni. Hajkímélő megoldás, azonban kicsit mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk.

Iozinálás - ionos hajszárítók

A hajszárítás során hajunkat hőterhelés éri, melyet ugyan a hőmérséklet választásával csökkenthetünk, azonban még így is kissé töredezetté válik. Ezen segítenek az ionos hajszárítók. Az ionos hajszárítók negatív ionokat termelnek, melyek a légáramba kerülve egyrészt csökkenti a haj elektrosztatikus feltöltődését, másrészt a hajon lévő vízcseppeket tovább porlasztva, azok a hajgyökerekbe szivárognak. Így a haj természetes nedvességtartalma megmarad, nem lesz töredezett, viszont fényes, csillogó marad. Mellékhatásként a szárítás gyorsabbá válik, durván fele annyi idő elég is, mint e nélkül, és kevesebb hőre van csak szükség, ami tovább kíméli a hajat. Ezen kívül kevésbé göndörödik a haj, és a frizura is jobban megtartja a formáját.Minden emellett a megoldás mellett szól, kivéve a pénztárcánk. Szerencsére az ionizálóval ellátott modellek is egyre olcsóbbak, így azért nem jelent hatalmas érvágást egy ilyen beszerzése sem, a legolcsóbb hajszárítók árának 3-4 szereséért már lehet is kapni.

Hideg levegő befújás külön gombon

Ezáltal tudjuk a haj formáját a végleges állapotban fixálni.

Hullámosító fej

A hajcsavarók modern kihívója. Ez kimondottan haj hullámosítására való feltét. A hajat tincsenként kell belehelyezni ebbe a feltétbe, ahol a keringő légáramlat alakítja ki a hullámot benne.

AC motor

Eredetileg a fodrászszalonok igényeihez lett kialakítva. Élettartama nagyobb, mint a hagyományos motoroké, és nagyobb légáramot tud generálni azoknál.

Túlmelegedés elleni védelem

A készülék élettartamát növelheti. Bármilyen fajta túlmelegedés esetén azonnal kikapcsolja a fűtőszálat.

Eco beállítás

Amennyiben elkötelezett „zöldek” vagyunk, mindenképpen érdemes ilyen eszközt keresnünk, így energiatakarékos üzemmódban tudjuk azt használni. A rideg valóság azonban az, hogy alacsonyabb hőmérsékleten, kevesebb levegőt áramoltatva lassabban, tovább szárad a hajunk, azaz túl sok energiát a hajszárításnál nem tudunk megspórolni. Mint írtuk, az ionizáló készülékek valóban energiatakarékosak, de sajnos nem olcsók.

A jövőnek sok neve van:


a gyenge úgy hívja, elérhetetlen,
a gyáva úgy, ismeretlen,
a bátor lehetőségnek nevezi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr524755700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása