Tudod-e?

A fagylalt

2012. augusztus 24. - octo21

A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylaltkorai változatát, mely hóból, tejből, gyümölcsléből és fűszerekből készült. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba.

Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítő szer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget.

A döntő újítás Marco Polo korából származik, amikor is rájöttek, a fagylaltkészítő edényt le kell hűteni, ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. A világ első nyilvános fagylaltozóját 1672-ben, Párizsban alapította Procope. Habár eleinte csak a nyári szezonban volt nyitva, és kizárólag citromfagylaltot árult, nagy népszerűségnek örvendett. Olyan történelmi alakok kedvenc helyei közé tartozott, mint Voltaire, Rousseau, Diderot, vagy Napóleon. A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és szorbet közül válogathattak a vendégek.

Magyarországon már a XVIII. században elterjedt nyalánkságnak számított a fagylalt, de akkoriban még inkább csak hideg nyalatnak nevezték. A fagylaltgépek eleinte kézi hajtásúak voltak. A jéggel bélelt nagy tartályban forgott egy kisebb: ebben hűlt és keveredett a massza. Ehhez azonban az inasoknak fokozatosan tekerniük kellett a gép karját, és a gyerekek is beállhattak segíteni egy fagyi reményében. A befagyott folyók vagy a Balaton jegét szalmából bélelt veremben gyűjtötték - ez fridzsiderként a kész fagylalt tárolására szolgált.  

 

Fagylalt típusok

Tej- vagy tejszín alapú fagylaltok

A legtöbb házi fagylalt alapja a sodómártás, ami tejből, cukorból és tojássárgájából készül. Ebbe az alapba kerülnek az ízesítőanyagok, pl. vanília, csokoládé, gyümölcsök vagy fűszerek, az eredmény pedig egy gazdag, krémes kalóriabomba. Az ún. philadelphiai stílusú fagylaltok tojás nélkül, de tejszínnel készülnek. Kevésbé selymesen lágy, és keményebbre fagy az előzőnél, viszont sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető. Léteznek olyan receptek is, ahol a tojássárgáját keményítővel helyettesítik, ez ugyanis a tojássárgájához hasonlóan akadályozza a nagyobb jégkristályok kialakulását. A keményítővel készült fagylaltokat nem érezzük olyan gazdagnak és krémesnek, mint a tojással készülteket, de nem rossz kompromisszum, mert olcsóbb és egyszerűbb az előállításuk, valamint a tojás íze nem "zavarja" az ízesítőanyagokét.

A parfékhoz a tejes alapú fagylaltot általában tejszínhabbal dúsítják, majd valamilyen formában fagyasztják ki. Népszerű pl. az őzgerinc formába simított "alagút", de torta- muffin- vagy bármilyen formában készülhet, amit előzetesen mindenképpen béleljünk ki műanyag fóliával, különben bajos lesz kiszedni. Az olasz semifreddo általában tejszínnel készül, és nem fagyasztják keményre, rengeteg verziója létezik. Egyszerűsége miatt (nem kell hozzá gép) közkedvelt otthon elkészíthető desszert, melynek nemzetközi népszerűsítéséhez többek között Jamie Oliver is sokban hozzájárult.

Joghurtos fagylaltok

A legegyszerűbb fagylaltrecept a világon a gyümölcsös-joghurtos fagyi: tetszőleges fagyasztott gyümölcsöt turmixoljunk össze natúr joghurttal és, ha szükséges, valamilyen édesítőszerrel - ennyi. Egy perc alatt kész van és nem utolsósorban egészséges és fogyókúrabarát desszert. Eggyel bonyolultabb változata, ha a friss gyümölcsöt cukorral megszórjuk, várunk, míg megolvad rajta, majd összeturmixoljuk a joghurttal. Ezután fagylaltgépben vagy a fent említett módszerek egyikével elkészítjük. Véleményünk szerint a joghurtos alap piros gyümölcsökkel működik a legjobban, ám a natúr joghurtfagyi (a joghurtot édesítjük, és fagylaltgépben kifagyasztjuk), vagy a citromos verzió sem utolsó.



Szörbetek és serbetek

A szörbetek, vagy "vizes" fagylaltok nem tartalmaznak tejterméket, leggyakrabban gyümölcsből, cukorból és egy pici citromléből állnak, amely segít kihozni a gyümölcsök ízét. Ennek köszönhetően zsírtartalmuk szinte nulla, egy nagyon forró napon, vagy egy fűszeres, a gyomrot megterhelő étel után sokkal jobban esnek, mint egy nehezebb, tejes-tojásos társaik. Frissítőek, üdítőek, voltunk már olyan étteremben is, ahol a fogások között egy-egy gombóc szörbettel frissítették fel az ízlelőbimbókat (nem ritkán egy pohár pezsgőbe ejtve).

Nem csak gyümölcsből készülhet szörbet, hanem pl. keserűcsokoládéból is, csak bátraknak. A serbet gyakran előfordul a török hódoltság ideje alatt játszódó regényeinkben, ezekben egyfajta, a törökök által előszeretettel fogyasztott, nagyon édes és hideg italt jelöl, nem pedig fagylaltot. Az angoloknál a "sherbet" sokszor egyszerűen csak szörbetet jelent, bár míg a szörbetek hivatalosan semmilyen tejterméket nem tartalmaznak, a serbet-receptekben gyakran találunk tejet vagy írót.


Granita

Az olaszok egyik kedvence, szintén könnyű, friss, és fagylaltgép sem kell az elkészítéséhez. Mint a szörbet, ez is leggyakrabban gyümölcsalapú: az édesített gyümölcspürét vízzel kell elkeverni, egy nagy, lapos tálba önteni, majd óránként villával átkerverni, hogy megakadályozzuk a nagyobb jégkristályok kialakulását. Ha túl keményre fagyna, hagyjuk szobahőmérsékleten egy kis ideig, amíg megint keverhető nem lesz. Poharakban tálalva egyszerű és elegáns nyári frissítő.

Az élet börtönében lettünk cella társak, itt
Ha nincsenek spanjaid a smasszerok be ásnak,
Mindenki takargat nem mutatja meg másnak
Súlya van minden szónak mint a hideg rácsnak...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr594730105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása