Tudod-e?

Pánsíp

2012. augusztus 17. - octo21

A pánsíp szerte az egész világban fellelhető. Igen változatos méretekben, hangolásban, igazodva az adott zenei kultúrához. Eredetét tekintve, viták vannak A pánsípot sokféle anyagból készítették, és készítik mind a mai napig.

Agyagból, csontból, nagyméretű madarak tollából, nádból, fából és még sorolhatnám. A pánsíp több összeillesztett ajaksípos hangkeltő eszközből álló fúvós hangszer. Ősi eredetű zeneszerszám, neve Pánra, a görög mitológia egyik istenére utal. Pán megszeretett egy Szürinx nevű nimfát, aki azonban elmenekült előle. A pásztoristen a folyónál utolérte a nimfát, de az istenek megszánták és nádszállá változtatták. Pán ebből a nádszálból szerkesztette meg a pánsípot, azaz a szürinxet.

 

Telhetetlen vagyok, mert mindig csak a jobbat várom
De hát egy életem van és egy lesz a halálom.
A bűneimet majd úgyis százszor megbánhatom
Addig is Uram te csak kísérj el az utamon...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr744718173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása