Tudod-e?

Sárgabarack

2012. július 29. - octo21

A sárgabarack neve a latin „praecoces“ szóra vezethető vissza, amely „korai gyümölcs“-öt jelent. Az ókori rómaiak nevezték el így a korán virágzó és termő sárgabarackot. Tudományos nevét, a „malus armeniacá“-t szintén a rómaiaktól kapta: az I. században Lucullus Szíriából hozta magával, ő nevezte el szó szerinti fordításban „arméniai almá“-nak.

A sárgabarack a legrégebben termesztett gyümölcsfajták közé tartozik. 4000 évvel ezelőtt Kína északi részén már fogyasztották, és a Selyemúton keresztül jutott el Szírián keresztül a Római Birodalomba.

Összetevői alapján a sárgabarack zöldségnek számít, mivel egyik gyümölcs sem tartalmaz ilyen nagy mennyiségben karotinoidokat. A karotinoidok erősítik az immunrendszert, segítenek a rák megelőzésében, védik a bőrt az UV-sugárzástól, és gátolják az érrendszerben a lerakódásokat.

Keleten a sárgabarack magokat olyan felhasználási formában eszik, mint a mandulát. Az érett sárgabarack magját magot kiveszik és összetörik, majd percipánt készítenek belőle. Igen, van különbség marcipán és percipán között; amíg az előbbi mandulából, az utóbbi barackbélből készül, a dióból készült marcipánt pedig diómarcipánnak hívják.
Nem az dönti el, mire viszed, hogy mikor kezded, hanem az, hogy mikor hagyod abba...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr664685272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása