Tudod-e?

Az 5 legerősebb állat

2012. március 11. - octo21

1. Atka

Egy négyzetméternyi területen több százezer ilyen élősködő található a porban. Az atkák az ember környezetében élnek, elhalt bőrsejtekkel, és más szerves anyagokkal táplálkoznak. Egy ember naponta 1,5 gramm bőrsejtettől szabadul meg, ami elég eledelül szolgál egymillió atkának. Egy átlagos atka hosszúsága 420, szélessége kb. 300 mikrométer. Ez a mikroszkopikus parazita a világ legerősebb állatainak listáján az első helyet foglalja el, mert elbírja saját súlyának az 1180-szorosát, ami olyan, mintha egy ember 82 tonna súlyt cipelne.

 

 

2. Galacsinhajtó bogár

Az egyiptomi mitológiában ez a rovar a szkarabeusz néven ismert. 1141-szer nehezebb terhet cipel, mint a saját testsúlya, ami megegyezik annak az embernek a teljesítményével, aki 6 autóbuszt húz. Ezeknek az állatoknak a hosszúsága három és ötven milliméter között mozog.
 
3. Erdei hangya
 
Állkapcsaival hatalmas adag levelet képes felaprítani, amely testsúlyának ötvenszerese is lehet. Olyan, mintha egy ember felemelne két és fél tonna terhet. Ezek a hangyák alkotják a világ egyik legösszetettebb közösségét, ahol akár nyolc millióan is élhetnek különböző funkciók és csoportok szerint.

 

4. Gorilla
 
Ez az állat saját súlyának tízszeresét bírja el, közel két tonnát. A hím gorillák elérhetik az 1,75 méter magasságot, a 200 kg súlyt, és az 50 év élettartamot.

 

5. Koronás sas

 

Ez az első és az egyetlen madár a legerősebb állatok listáján. A nyár folyamán 16 kg tetemet képes cipelni, ami 14-szer nehezebb saját súlyánál. A koronás sas erős, és agresszív vadász, aki majmokat, és kisebb antilopokat öl. Szárnyfesztávolsága kb. két méter, és hatalmas fészket csinál, amely két méter széles, és három méter mély. A fészeképítést kétévente megismétli, melyből öt hónapot tölt el a készítésével.
 
"Keserű vagy édes már nem érzem az ízeket
Mert kezdettől fogva minden kígyó hízeleg..."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr474309937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása