Tudod-e?

Sóhajok hídja

2011. január 09. - octo21

Velence egyik leghíresebb látványossága a drámai legendákkal övezett Sóhajok hídja, (Ponte dei Sospiri) amely alatt évente turisták ezrei gondoláznak vagy csónakáznak át, hogy a fényképezőgépek szüntelen kattogása közepette néhány pillanatra maguk is a régmúlt részesei lehessenek. A Dózse palotát (Palazzo Ducale) és a börtön (Prigione) épületét összekötő 8 méteres híd romantikus elnevezése azonban nem olasz „találmány”, ugyanis eredetileg az angol költőtől, Lord Byrontól származik. Amikor vagy két évszázaddal ezelőtt Lord Byron, a nagy angol költő - akinek egyénisége, harcos költészete páratlanul nagy hatást gyakorolt a XIX. sz. gondolkodóira, -  Velencébe költözött és meglátta a két épületet összekötő, a csatorna felett magasan ívelő, körülzárt márványátjárót, Bridge of Sighs-nek nevezte el, s a világ azóta is a Sóhajok hidjaként ismeri.


Az általa alkotott, akkor még szimbolikus jelentésű név a köztudatban már olyan  magyarázattal honosodott meg, hogy a híd a Dózsa palotából a börtönbe kísért foglyok sóhajai miatt kapta. A későbbiekben a hídhoz számos legenda és rémtörténet fűződött, (annak ellenére, hogy a kor kegyetlen viszonyaihoz képest Velence még egészen humános felfogású városnak számított) amelyeket Byron mellett a fantáziadús Victor Hugónak és több más romantikára hajlamos írónak köszönhet az utókor.

A Rio di Palazzo csatorna felett átívelő híd felé a Dózse palotából a Magistrato alle Leggi terem felől vezet, a szomszédos Ponte della Paglia nevű hidacskáról pedig remek rálátás nyílik a híres-hírhedt építményre. Az isztriai kőből készült hidat egyes források szerint 1600-ban épített Antonio Contino az akkor Dózse, Marino Grimani megrendelésére, míg mások szerint Antonio de Ponte irányította a munkálatokat, amelyek három évvel korábban, azaz 1597-ben fejeződtek be. Ami biztos, a gyönyörű híd homlokzatát oszlopok tagolják és bonyolultan tekergőző motívumok díszítik, míg az ívnyílása felett négy-négyszoborfej található.

És mint, minden nevezetesebb építményhez ehhez is fűződik 1 világhírű babona: ha egy szerelmespár áhajózik alatta, szerelmük örökké tart...

Mert miért ne? Kit érdekel minek mi a mértéke?
Úgy is por és hamu lesz mindegyikünk a végére.

/Children of Distance/

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr92571444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása