Tudod-e?

Wrigley

2010. december 18. - octo21

William Wrigley 1891 tavaszán, 29 évesen jött Philadelphiából Chicagóba 32 dollárral a zsebében, hogy üzleti vállalkozásba kezdjen. Eleinte szappannal és sütőporral kereskedett. 1892-ben az az ötlete támadt,hogy minden doboz sütőporhoz két csomag rágógumit ad a kereskedők ösztönzésére. Mivel az ajándék ígéretesebbnek bizonyult, mint a sütőpor, ezért Wrigley saját neve alatt kezdte árusítani a rágógumikat. Az első két márka a Lotta és a Vassar volt. 1893-ban a Juicy Fruit® következett, majd még ugyanabban az évben a Wrigley’s Spearmint®. 1899-ben a hat legnagyobb vállalat „rágógumi-trösztbe” tömörült, és ez az egyesülés nagyon komoly versenyt teremtett a Wrigley fejlődése szempontjából.

A fiatal cég többször a tönk szélén állt, de a kemény munka legyőzte a nehézségeket, és az üzlet beindult. Az 1900-as évek elejére a tökéletesített gyártási, csomagolási és értékesítési eljárások eredményeképpen a modern rágógumi jó úton haladt jelenlegi népszerűsége felé. A vállalkozás elején az ifjabb William Wrigley személyesen is sokszor részt vett az eladásokban. Tehetsége volt ahhoz, hogy a vásárlók szemével lásson és alkalmazkodjon igényeikhez. Állandóan utazott, és az Egyesült Államok számos részén felkereste a nagyés kiskereskedőket.

Mr. Wrigley továbbra is ösztönzőket kínált a kereskedőknek, hogy raktáron tartsák termékeit és ötletként a reklámot is kipróbálta, hogy minél több embert bíztasson Wrigley rágógumi vásárlására. Az egyik úttörője volt annak, hogy márkás termékek eladását reklámmal támogassa. Tudatosodott benne, hogy a fogyasztók jobban elfogadják a Wrigley rágógumit, ha újság- és magazinhirdetésekben, plakátokon és egyéb reklámformákon keresztül megismerik a termék előnyeit. 1910-re sikerült a Wrigley’s Spearmint®-et Amerika kedvenc márkájává tennie. Ezzel együtt nőtt a Juicy Fruit, majd az 1914-ben bevezetett Doublemint népszerűsége is.

A vállalat gyorsan terjeszkedett a nemzetközi piacon is. Az Egyesült Államokon kívül először Kanadában (1910), Ausztráliában (1915), Nagy-Britanniában (1927) és Új-Zélandon (1939) épültek gyárak. A második világháború után a Wrigley cég a világpiaci terjeszkedésre koncentrált és sorra nyitotta irodáit Ázsia- és Európaszerte. A növekvő piaci kereslet újabb gyárak építését igényelte világszerte. A Wrigley család négy generációja vezette napjainkig a vállalatot, folyamatos termékfejlesztésekkel és földrajzi terjeszkedéssel állandó növekedést biztosítva a részvényeseknek.

2004-ben a Joyco spanyol vállalat felvásárlásával új édességipari márkákkal bővült a termékválaszték, mint a Pim Pom, a Boomer és a Solano. 2005 júniusában újabb márkaakvizíciós tárgyalások zárultak le, és a Wrigley tulajdonába kerültek a Life Savers a Creme Savers és az Altoids ismert édességipari márkák. 2005-ben az amerikai Fortune magazin százas listáján a „Legjobb munkahely” versenyben a Wrigley a 77. helyen áll, ami a középvállalati kategóriában a 28. helyet jelenti.

A Wrigley-termékek az egész világon garantálják a kiváló minőséget. Bizonyítja ezt az a történelmi tény is, hogy a második világháború alatt, amikor a legjobb minőségű alapanyagok ellátása akadozott, Philip Wrigley, hogy megvédje a márka imázsát, inkább kivonta a civil piacról a Wrigley rágógumikat, mintsem engedjen a kiváló minőségből. A vállalatnál ma is alapkövetelmény, hogy minden egyes darab rágógumi megfeleljen az eredeti klasszikus minőségnek.

"Az évek elteltével lassan helyre áll a norma,
az idő haladtával megkerül minden zsák foltja.
Sok embernek elég csupán minden tortából egy szelet,
ám így nem lesz ki üsse hátad ha a falatot félre ny
eled..."

/Stigma/

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr402524548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása