Tudod-e?

Mitől szűz az olívaolaj?

2010. november 07. - octo21

Olívaolajnak nevezik azt az olajat, amelyet csak és kizárólag a közönséges olajfa (Olea europaea Linne) gyümölcséből nyernek, és amelyet nem vetnek alá a zsírsavszerkezetet megváltoztató, úgynevezett re-észterifikációs eljárásoknak. Nem nevezhető olívaolajnak az a készítmény, amelyben más növényekből nyert olaj is jelen van.

Az olajbogyóból sajtolt készítmények igen nagy választékban kaphatók már hazánkban is. Különböző minőségű és árú termékek sorakoznak a polcokon, és sokan nem tudjuk, a sok tetszetős üveg közül melyiket vásároljuk meg. Az olívaolaj címkéjén feltüntetett jelzők a segítségünkre lehetnek, de csak akkor, ha ismerjük jelentésüket.

Szűz

A szűz olívaolajak előállítása során kizárólag fizikai eljárásokat alkalmaznak az olaj kinyerése és kezelése érdekében. Fontos szempont, hogy az olaj friss olajbogyó első sajtolásából származik. A kinyerés sajtolás illetve melegítés útján történik, az elő- illetve utókezelés során mosás, a felülúszó leöntése, centrifugálás valamint szűrés jöhet szóba.

Extra szűz az olívaolaj, ha a fenti feltételeknek megfelel, és szabad savtartalma nem haladja meg a 0,8 tömegszázalékot. Szűz olívaolajról beszélünk maximum 2 százalékos szabad savtartalom esetén, míg a közönséges szűz olívaolajban a sav aránya nem lehet több mint 3,3 százalék.

Amennyiben a szűz olívaolaj savtartalma meghaladja a 3,3 százalékot, vagy érzékszervekkel meghatározható tulajdonságai (íz, illat, állag, szín, stb.) nem kielégítőek, akkor két lehetőség van. Az olajat vagy tovább finomítják – és ezáltal elveszti „szüzességét” –, vagy pedig lámpaolajként illetve ipari célokra használják fel.

 

Nem szűz

Finomított olívaolajnak nevezik a különféle eljárásokkal – és itt már az eredeti gliceridszerkezetet nem befolyásoló kémiai módszerek is megengedettek – kezelt olajat, melynek savtartalma legfeljebb 0,3 százalék.

Ha a címkén egyéb jelző nélkül szerepel az olívaolaj kifejezés, akkor az adott üvegben finomított és szűz olívaolaj elegye található.

A sansa (sanza) illetve pomace olaj előállítása során az egyszer már kisajtolt olajbogyók maradványaiból – héj, magtöredék, miegymás – nyerik ki az olajat. Itt már egyebek között az eredeti gliceridszerkezetet megváltoztató kémiai eljárásokat is alkalmaznak, tehát ezek az olajok hivatalosan nem nevezhetők olívaolajnak.

A fenti sorrend a minőség illetve az ár alakulását is tükrözi. A különböző fizikai és kémiai beavatkozások lehetővé teszik, hogy adott mennyiségű olajbogyóból a lehető legtöbb terméket állítsák elő, és ezáltal az áruk is alacsonyabb legyen, azonban ezek az eljárások hatástalanítják az olívában lévő antioxidánsokat és vitaminokat.

Az olívaolaj „szüzességének” tehát semmi köze nincsen a német süss szóhoz, hiszen a jelző az olaj érintetlenségét, ártatlanságát fejezi ki.

"Az idő csak azok képzete, akik nem élnek elég sokáig ahhoz, hogy lássák, ahogy minden összeomlik, minden visszatér önmagába."

/Brenna Yovanhoff/

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr702431424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása