Tudod-e?

Fehér foltok a körmön

2010. november 07. - octo21

A köröm fehér elszíneződése nem ritka jelenség, amelyet a görög eredetű leukonychia (leukos = fehér, onyx = köröm) szóval jelöl a szakirodalom. A leukonychia legtöbbször ártalmatlan, és orvosi szempontból nincs jelentősége. Hátterében enyhe trauma feltételezhető, vagyis arra utal, hogy néhány hónapja beüthettük az ujjunkat.

Egyéb (kezelendő) ok akkor feltételezhető, ha a fehér foltok megszaporodnak, szabályos elrendeződést mutatnak, illetve ha a körmön más szín- vagy formabeli elváltozás is észlelhető, illetve amikor a köröm fájdalmasan érzékennyé válik.

A köröm mikrotraumáinál ritkábban fordul elő, hogy a fehér pöttyöket gombás (olykor bakteriális) fertőzés okozza. Ez a kifogásolható higiénés viszonyok között működő manikűröző szalonok, az edzőtermek vagy az olyan nyilvános helyek látogatóit érintheti, ahol a kórokozó terjedésének kedvező nedves környezet áll fenn.

Helyi kiváltó tényezők

A körömszépészeti termékek, mint a körömlakk vagy a műköröm, is hozzájárulhatnak a leukonychia kialakulásához, akár allergiás reakció formájában, akár azáltal, hogy törékenyebbé teszik a körömlemezt, és megbonthatják annak természetes rétegződését.

Két bőrbetegség esetében, az ekcémánál és pikkelysömörnél (psoriasis) is előfordulhat leukonychia, de az ilyen esetekben a fehér pöttyök soha nem önállóan jelennek meg, hanem mindig az adott betegségnek megfelelő bőrelváltozáshoz társultan.

Nem csak a cink

Számos olyan, az egész szervezetet érintő hiányállapot van, amelynek jeleként a köröm foltokban vagy csíkokban fehéresen elszíneződhet. Legismertebb a cinkhiány, de az enyhe kalciumhiány, valamint a vitaminok közül a B6-vitamin (piridoxin) hiánya is összefüggésbe hozható a leukonychiával. A fehérjében szegény vagy elégtelen táplálkozás ugyancsak állhat az elváltozás mögött, amely a fehérje-metabolizmus súlyos károsodásával járó májcirrhosisban akár a teljes körömlemez kifehéredéseként is megjelenhet.

Tanuld meg elengedni a múlt szerelmeit, szeretteit! És tanuld meg tiszteletben tartani az ő döntésüket! Mert ami nincs, az fájhat, de attól még nem lesz.

/Dr. Csernus Imre/

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr232431241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása