Tudod-e?

Mit jelent az árgus szemmel kifejezésünk?

2010. október 17. - octo21

Aki árgus szemmel néz, szigorúan, gyanakvóan, éberen vizslat, figyel valamit. A kifejezés a görög mitológiából ered.

Argosz vagy Argus Inakhosz és Gaia fia. Sokszemű pásztoróriás, aki hazáját, Árkádiát többször is megmentette a pusztulástól, hála sok szemének, amelyekkel éberen tudott figyelni.

Történt egyszer, hogy Zeusz beleszeretett Ióba. Amikor a féltékeny Héra tudomást szerzett Zeusz újabb félrelépéséről, bosszút akart állni Ión. Zeusz, hogy megvédje kedvesét, üszővé változtatta. Ám Héra elragadta Iót, és az éber Argosz őrizetére bízta, hogy Zeusz nehogy a közelébe férkőzzön. Ám Hermész Zeusz utasítására édes énekével elaltatta az óriás összes szemét, és álmában leszúrta a mindenlátó őrt. Ekkor megjelent Zeusz, és Ióval Egyiptomba ment, ahol visszaváltoztatta üszőből emberré, és végre egymáséi lehettek.

Héra megtalálta Argosz holttestét, és hogy tette örök emlék maradjon, a százszemű óriás szemeit a páva farktollaira helyezte, átadva ezzel a madárnak az éberség képességét. (Az antikvitásban a páva Héra, a sas pedig Zeusz szent madara volt.) Árgosz szemei az égboltra kerülve a csillagos eget is jelentették.

Így most már sok olvasónak érthető miért viseli Argus-nak a nevét biztonsági cégek, vagy akár kamerás megfigyelőrendszer programok...

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr732378021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása