Tudod-e?

Miért nem kereszt áll a református templomok tornyán?

2010. június 09. - octo21

http://nagyvofely.hu/img/tp/5/5258o.jpg

Magyarországon páratlan módon a templomtornyok jelvényei felekezetenként különböznek – Európa más országaiban közel sem ilyen szigorú az elkülönülés. Nálunk a római katolikus templomtornyok tetején kizárólag kereszt áll, a protestánsok esetében pedig csillag vagy kakas. A csillag a betlehemi csillagra, Jézus születésére utal, a kakas pedig az éberség jele, a kakasszóra Jézust háromszor megtagadó Péter apostolra emlékeztet.

Nem tudományos alapú magyarázat szerint az ellenreformáció idején a katolikusok templomfoglaláskor a körmeneti kereszttel verekedtek, azért vetik el a protestánsok az egyetemes keresztyén szimbólum használatát.

Más magyarázat szerint az ellenreformáció alatt a protestáns lelkészeket és híveket a kereszt jegyében üldözték, kínozták és gyilkolták hitük miatt. A kereszt elvetése egyértelműen elkülönülő és elkülönítő törekvéseket jelez. Érdekesség, hogy a keresztellenesség nemcsak a templomra korlátozódott: a protestáns fejfákon, síremlékeken sem találunk keresztet, jellemzően kehely, kinyitott Biblia vagy szomorú fűz látható rajtuk.

A protestáns templomok berendezése szerényebb, egyszerűbb, mint a katolikusoké. Az evangélikus, illetőleg a református és unitárius templomok belső különbsége a lutheri és kálvini elv eltéréséből ered. Luther ugyanis csak azt távolította el a középkori templomból, ami szerinte a Bibliával ellenkezett, Kálvin viszont a Bibliával nem igazolható összes felszerelést kitiltotta.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr112070089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása