Tudod-e?

Hol van a Duna valódi forrása?

2010. június 09. - octo21

A Duna forrásának pontos helyét illetően a közvélemény körében valóban elég nagy a bizonytalanság, ami nem utolsósorban a turisztikai marketingnek is köszönhető.

Ami sokkal egyértelműbb, hogy Dunáról, mint vízfolyásról a Brigach és a Breg patak összefolyásától beszélhetünk. Ez a németországi Baden-Würtenbergben lévő Donaueschingentől keletre található.

A kérdés csak az, hogy kettőjük közül melyik a forráság? A helyzetet bonyolítja, hogy a potenciális Duna-források számát növeli a turistalátványosságként ismert donaueschingeni forrás is.

A Brigach patak a St. Georgen nevű településen ered, a Fekete-erdőben, egy parasztház pincéjében. A patak Donaueschingennél már a felszín alatt folyik (búvópatak). A donaueschingeni kastélypark udvarán viszont újra a felszínre bukkan. A 15. századtól fogva úgy tartották, hogy ez a Duna forrása. A 18. században medencébe foglalt forrás ma nagyon népszerű a turisták körében

Duna földrajzi és hidrológiai értelemben vett valódi forrása viszont kevésbé látványos. A Breg patak Furtwangen közelében ered, 1078 méter magasan a Fekete-erdőben. A Brigachhal ellentétben ez a hosszabb és nagyobb vízhozamú forráság, ez indokolja, hogy a Duna valódi forrása legyen. A Breg 49 kilométer megtétele után Donaueschingentől keletre folyik össze a Brigachhal (amely csak 43 kilométer hosszú), innen már Duna néven futnak tovább.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr372069797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása