Tudod-e?

Miért is tüsszentünk a borstól?

2010. június 04. - octo21

Ennek a tüsszögési rohamnak a felelőse a borsban található piperine nevű alkaloida. A piperine irritálja az idegvégződéseket az orrban, amely a tüsszentés kiváltásához vezet. A tüsszentés természetes reakció, arra hogy a bors irritálja az orrjáratokat. Ugyanakkor ebben a pillanatban a nyálkahártya mindent megtesz azért, hogy segítsen lemosni ezt az irritáló anyagot.

A piperine tehát egy alkaloida, amely felelős a bors csípősségéért, vízben kevésbé, de alkoholban, éterben, kloroformban jól oldódó anyag. A piperine-t Hans Christian Ørsted fedezte fel 1819-ben, amikor sikerült izolálnia a Piper nigrum (fekete bors) terméséből.

Annak ellenére, hogy a borsnak bosszantó tulajdonságai vannak, az egyik kedvenc fűszerünk. Közismert tény, hogy már az őskorban is jelentős és népszerű ízesítő anyag volt, amelynek eredete Indiába vezethető vissza. Számtalan régészeti lelet, történet és legenda szól arról, hogy az egykor „fekete aranynak” nevezett növényt találták meg II. Ramszesz mumifikálódott tetemének orrlyukában, de ismerjük a történetet Attila hun királyról és a rómaiakról is, amelyek mind azt bizonyítják, hogy egykor ez a növény kincset ért.

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr972056428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása