Tudod-e?

Mi a bindi?

2010. április 04. - octo21

Jellemzően a dél- és délkelet-ázsiai nők homlokán tűnik fel gyakran egy pont vagy csepp alakú festett vagy felragasztott jel, a bindi. (A szanszkrit eredetű szó jelentése is: csepp, pont)

A bindi a hagyományok szerint a házas hindu nők homlokának közepén, a szemöldökökhöz közel, az ún. hatodik csakra helyén elhelyezett festett piros pont (alapanyaga az ún. szindur por). Fekete változata a hajadon lányok homlokát díszíti. Hitük szerint a bindi amellett, hogy családi állapotukat jelzi, távol tartja viselőjétől a gonosz szellemeket is.

Ázsiától távolabb a bindi viselőjének indiai származására hívhatja fel a figyelmet, de megjelenhet olyan más kultúrák képviselőin is, akik időközben áttértek a hindu hitre és a jellel vallási meggyőződésüket kívánják kifejezésre juttatni.

A modern idők beköszöntével a bindi egyfajta divatos ékszerré lépett elő, így eredeti jelentése ugyan halványult, viselőinek száma viszont megsokszorozódott.

Míg eleinte csak az ázsiai országokban terjedt, nem sokkal később a világ más tájain is hódítani kezdett a homlokékszer. A nyugati divatszakma kedvelt eszköze lett. Színe és alakja immáron nem követte a tradíciót. Számtalan formában, különféle anyagokból, sokféle színben készül

A bejegyzés trackback címe:

https://octo.blog.hu/api/trackback/id/tr281894835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása